Ako sa má obliekať šéfkuchár?

0
Ako sa má obliekať šéfkuchár?

 

Povolanie kuchára je zodpovedná a mimoriadne náročná práca. V rozpore s tým, čo sa zdá, nejde o ľahký chlieb - je to mnoho hodín práce v stoji, ktorá si vyžaduje značnú vytrvalosť a fyzickú silu. Ani niekoľko hodín vo vlhku a pri vysokých teplotách neuľahčuje prácu kuchynských pracovníkov. V tejto profesii sa často mechanicky vykonávajú namáhavé práce, ako je krájanie zeleniny alebo mäsa. Samozrejme, že najhoršie úlohy padajú na plecia pomocníkov v kuchyni, ale to neznamená, že kuchár len stojí nad panvicou alebo hrncom. Je tiež potrebné behať medzi pracoviskami a prenášať ťažké hrnce a spotrebiče. Práca v takomto náročnom prostredí si vyžaduje prísne dodržiavanie zdravotných a bezpečnostných predpisov a absolútnu hygienu. Z tohto dôvodu sa od pracovníkov kuchyne očakáva, že budú nosiť vhodné oblečenie, ktoré spĺňa špecifické požiadavky. Aké prvky oblečenia by mal nosiť profesionálny kuchár? Odpoveď nájdete v tomto príspevku.

.

Základné vybavenie, t. j. kuchárska blúzka a zástera

.

Povolanie šéfkuchára je špecifická práca - pracujete medzi najrôznejšími omáčkami, polievkami, dresingami či mastnými látkami, ktoré vám môžu ľahko zašpiniť oblečenie - na druhej strane je to stále práca v reštaurácii, teda na mieste, ktoré (aspoň vo väčšine prípadov) kladie dôraz na eleganciu. Hoci šéfkuchári trávia väčšinu času v zadnej časti reštaurácie, v priestore, ktorý je zákazníkom neprístupný, občas sa stáva, že návštevníci, ktorí sú z jedla nadšení, chcú autorovi osobne zablahoželať. V takom prípade zostáva kulinárskemu umelcovi už len to, aby sa obrátil na fanúšikov svojho talentu. Preto šéfkuchári používajú elegantné kuchynské blúzky aj zástery odolné voči škvrnám. Tá je zväčša len spôsobom ochrany zvyšku uniformy pred znečistením alebo poškodením. Blúzy šéfkuchára, ktoré sú spravidla vyrobené z kombinácie bavlny a polyesteru, poskytujú šéfkuchárovi nielen ten správny vzhľad pre jeho prácu, ale aj výnimočnú voľnosť pohybu, ktorá je v gastronómii taká dôležitá.

Konštrukcia - dokonalá ochrana a ochrana proti škvrnám

Kalhoty - záruka pohodlia

.

Menej dôležitou súčasťou uniformy kuchára sú pohodlné nohavice z kvalitného materiálu. Prečo je v tomto prípade kvalita taká dôležitá? Hlavne preto, že sa pravdepodobne budú veľmi často umývať. Ani zástera s dĺžkou po kolená nie je vždy schopná ochrániť pred znečistením. Okrem toho treba pamätať na to, že nohavice pre kuchárov musia byť priedušné a poskytovať dostatočnú voľnosť pohybu. Behanie po kuchyni v tesných nohaviciach, ktoré bránia v pohybe, nie je práve najpríjemnejším zážitkom. Pokiaľ ide o estetiku, tento odev by mal predovšetkým ladiť s blúzkou. Kuchyňské nohavice sa zvyčajne vyznačujú minimalistickým strihom a bielou alebo čiernou farbou.

.

Kedysi nepostrádateľný atribút - klobúk

.

Toto je zďaleka najcharakteristickejšia časť kuchárskej výbavy. Jeho nosenie je dané najmä praktickými dôvodmi, pretože zabraňuje "strate" vlasov, ale v minulosti bol aj znakom hodnosti kuchára. Najvyššie klobúky nosili najvyššie postavení kuchári a počet záhybov na vrchole symbolizoval počet spôsobov, akými mohol kuchár pripraviť vajce. Občas sa ešte používajú vysoké čiapky nazývané "pudingové čiapky" a o niečo menšie furažérky, ale od tejto tradície sa pomaly upúšťa.

.

Plná kuchárska uniforma sa teda skladá z nohavíc, blúzky, zástery a čiapky. Tento typ oblečenia je historicky odvodený štandard, ktorý by teoreticky mal platiť pre každú kuchyňu. Táto kombinácia poskytuje nielen správny komfort pri práci, ale pomáha aj budovať imidž profesionálneho kuchára. V praxi sa však upúšťa od používania niektorých častí odevu, napríklad klobúkov. Koniec koncov, osobné preferencie a pohodlie sú dôležitejšie ako tradícia.

.

Pridať komentáre (0)

nahor
Shop is in view mode
Zobraziť plnú verziu stránky
Sklep internetowy Shoper Premium